NATO a avertizat Ucraina că își va revizui cooperarea cu această țară dacă armata va interveni împotriva manifestanților opoziției, relatează AFP.
„Cer Guvernului ucrainean să evite (producerea de) noi violențe”, a declarat, citat într-un comunicat, secretarul general al Alianței Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.
Președintele Viktor Ianukovici l-a demis miercuri pe șeful Statului Major, care a declarat că „nimeni nu are dreptul să utilizeze forțele armate pentru a limita drepturile cetățenilor”.
El a făcut această declarație după ce Ministerul ucrainean al Apărării a precizat că „militarii au dreptul să utilizeze arme în cadrul operațiunilor antiteroriste”.
„Dacă armata intervine împotriva opoziției, relațiile Ucrainei cu NATO vor fi grav afectate”, a subliniat Rasmussen.
Relațiile dintre NATO și Ucraina au fost lansate oficial în 1991, când Ucraina a devenit membră a Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic, transformat în 1997 în Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic.
În 1994, Ucraina a fost prima țară din Comunitatea Statelor Independente care a aderat la Parteneriatul pentru Pace, creat în special pentru Rusia și fostele republici sovietice. În anii ’90, Ucraina și-a adus sprijinul la operațiunile de menținere a păcii conduse de NATO în Balcani.
O Cartă pentru un Parteneriat Distinct a fost semnată în 1997 între NATO și Ucraina.
În aprilie 2008, la summitul de la București, liderii unor țări aliate au convenit ca Ucraina să aibă vocația de a deveni membră a NATO.
Însă, în 2010, președintele Viktor Ianukovici a anunțat că Ucraina nu mai are ca obiectiv aderarea la NATO, însă își dorește să mențină nivelul existent de cooperare cu Alianța.
În 2012, președintele Ianukovici a participat la summitul NATO de la Chicago.
Gaidau Ion, [email protected]